FAQ - informacja dla nowych członków klubu

Moderator: COPACABANA

FAQ - informacja dla nowych członków klubu

Postprzez COPACABANA 22 wrz 2007, 00:37

Opowiedz o Copacabanie
Copacabana Fight Club to akademia sportów walki, w której masz możliwość trenowania różnych stylów. Na terenie Copacabany prowadzone są zajęcia z: Brazylijskiego Jiu-Jitsu, Muay Thai, Submission Wrestling, MMA oraz Judo. Nasza oferta zawiera zajęcia dla osób na różnym poziomie zaawansowania. Klub został założony w listopadzie 2005 roku z inicjatywy Kuby Sawickiego oraz Darka Sacka. Od początku w Copacabanie najistotniejsze było to co obecnie jest naszą najsilniejszą stroną: jakość prowadzonych zajęć oraz atmosfera w klubie.

Kto prowadzi zajęcia w Copacabanie ?
Zajęcia prowadzone są przez kilku trenerów, każdy z nich jest ekspertem w nauczanym przez siebie sporcie walki. Posiadają kilkuletnie doświadczenie w prowadzeniu treningów oraz państwowe legitymacje trenerskie, uprawniające ich do nauczania. Wszyscy z nich są czynnymi zawodnikami, odnoszącymi sukcesy na arenie krajowej i międzynarodowej. Jeśli chcesz dowiedzieć się o nich więcej kliknij na zakładkę AKADEMIA na stronie klubu.

Kto może ćwiczyć w Copacabanie ?
W Copacabanie ćwiczyć może każdy: od osób nie miejących kontatku ze sportem po zawodników zainteresowanych rozwijaniem swoich umiejętności; od młodzieży po osoby przeżywające drugą młodość; zapraszamy na zajęcia kobiety jak i mężczyzn. Nasza oferta zawiera zajęcia skierowane do osób na różnym poziomie zaawansowania. Treningi są więc dostosowywane do możliwości osób ćwiczących. Na przykład zajęcia dla początkujących charakteryzują się: mniejszą intensywnością, dużą ilością ćwiczeń ogólnorozwojowych oraz mniejszą ilością walk. Ich główny cel to przygotowanie ćwiczących do przygody ze sportem oraz zapoznanie z podstawowymi technikami danego stylu.

Kiedy mogę zapisać się na zajęcia ?
Zajęcia są prowadzone przez cały rok, również w wakcje, zaś trzy razy w roku prowadzone są oficjalne nabory, połączone z akcją reklamową. Ma to miejsce w styczniu, maju i wrześniu.
Na BJJ, SW, MMA i Judo można zapisać się w dowolnym momencie, nie tylko w momencie trwania naboru.
Na MT moża zapisać się najpóźniej 2 miesiące po rozpoczęciu nowego naboru

Co będzie mi potrzebne na zajęciach ?
Strój zależy od sportu walki na, który się zdecydowałeś(-aś):
Do Muay Thai i Submission Wrestlingu wystarczą krótkie spodenki lub dres oraz zwykły T-shirt.
Do Brazylijskiego Jiu-Jitsu oraz Judo konieczne jest kimono. Oczywiście nie musisz mieć go na pierwszych zajęciach :). Na początku wystarczy zwykły strój sportowy, umożliwi ci on uczestniczenie w zajęciach i sprawdzenie czy to jest to czego szukasz.
Natomiast na pierwsze zajecia MMA powinieneś(-aś) przynieść rękawice bokserskie lub do MMA, ochraniacz na szczękę oraz suspensor (ochraniacz na krocze).
Zajęcia z Boksu są niedostępne dla osób początkujących, aby na nie uczęszczać trzeba skończyć program dla początkujących z Muay Thai.
Jeśli zdecydujesz się na trenowanie w naszym klubie musisz przynieść zaświadczenie od lekarza, że możesz uczestniczyć w rekreacyjnych zajęciach sportowych. Mi takie zaświadczenie wystawił lekarz pierwszego kontaktu. Jeśli chcesz w klubie dysponujemy gotowymi druczkami, które lekarz musi tylko podpisać.
Jesteś też zobowiązany(-a), zapoznać się i podpisać regulamin naszego klubu. Jest on dostępny w recepcji.

Czy muszę płacić za pierwszy trening ?
Nie. Pierwszy trening jest za darmo.

Na czym polega system karnetów ?
Każda osoba ćwicząca w Copacabanie otrzymuje karnet z indywidualnym numerem, na którym zaznaczane jest w jakim okresie czasu i na jakiego rodzaju ofertę się zdecydowała (2-treningi, 3-treningi, Open). Zawsze kiedy przychodzisz do Copacabany na trening, wrzuć swój karnet do przegródki z zaznaczoną odpowiednią godziną. Będzie on do odebrania kiedy będziesz opuszczał(-a) klub. Karnet należy wrzucać bez znaczenia czy już uiściłeś(-aś) opłatę za dany miesiąc czy jeszcze nie.
System karnetów ma na celu ułatwienie nam kontrolowania opłat za zajęcia.

Czy muszę wcześniej deklarować na jakie zajęcia będę przychodził(-a) ?
Nie. Wystarczy, aby ilość Twoich treningów w tygodniu nie przekroczyła ilości zapisanej na karnecie.

Jakie zajęcia nie są treningami zaliczanymi do "treningów z karnetu" ?
Wolna mata. Przez dwie godziny w sobotę Copacabana jest otwarta dla wszystkich członków i członkiń klubu. Podczas "Wolnej maty" nie są prowadzone zajęcia, lecz sala udostępniana jest ćwiczącym do użytku.
Trening na siłowni. Jeśli tylko Copacabana jest otwarta i jesteś naszym klubowiczem, możesz przyjść i poćwiczyć "za darmo" na siłce.

Czy jeśli zapłacę 15 danego miesiące to mogę trenować tylko do 1 kolejnego miesiąca ?
Nie, zawsze płacisz na 30 dni do przodu. Jeśli płacisz 15 to trenujesz do 14 kolejnego miesiąca.

Pasuje mi godzina treningów nieodpowiadająca mojemu poziomowi zaawansowania. Czy mogę uczęszczać na te zajęcia ?
Pewnie. Najlepiej jednak, żebyś uczęszczał(-a) na zajęcia odpowiadające twojemu poziomowi zaawansowania. Nie zapomnij uprzedzić o tym fakcie trenera.

Na jakiej zasadzie odbywa się przeniesienie do wyższej grupy zaawansowania ?
Brazylijskie Jiu-Jitsu:
Początkujący: Treningi dla początkujących składają się na trwający kilka miesięcy cykl treningowy. Cykl ów jest zapętlony, czyli jak tylko kończy się dana edycja rozpoczynana jest kolejna. W momencie kiedy rozpoczynasz ćwiczenie w Copacabana spytaj się trenerów bądź sprawdź (program treningowy grupy początkującej wisi na ścianie), który jest to tydzień cyklu szkoleniowego. W momencie kiedy odbędziesz pełny cykl, zgłoś się do trenerów. Razem z nimi ustalisz datę "spotkania powtórzeniowego". Daje one możliwość przypomnienia sobie technik wchodzących w skład całego cyklu oraz uzyskania od trenerów informacji jakie elementy masz dobrze opanowane, a nad jakimi powinieneś(-aś) jeszcze popracować. Po tym spotkaniu jesteś osobą średniozaawansowaną.
Średniozaawansowani: Decyzja o przeniesieniu do grupy zaawansowanych zależy od postępów jakie robi dany ćwiczący. Jeśli trenerzy uznają, że osiągnąłeś(-aś) odpowiedni poziom poinformują się, że od tej pory jesteś osobą zaawansowaną.

Czy osoby ćwiczące w Copacabanie startują na zawodach ?
Pewnie. Jako Copacabana jeździmy na zawody krajowe i międzynarodowe. Do startu w zawodach zachęcamy wszystkich trenujących w Copacabana. Jeśli masz zamiar wystartować na zawodach powiedz to wcześniej trenerom, pomogą ci się przygotować.
Od 3-4 razy w roku organizujemy wewnątrzklubowe zawody BJJ. Obowiązują na nich takie same zasady jak na zawodach zewnętrznych. Można startować w jednej z dwóch kategorii zaawansowania: do 1 roku trenowania i powyżej. Są one dobrą okazją dla początkujących zawodników, aby oswoić się z sytuacją walki na zawodach.

Więc muszę startować w zawodach ?
Nie. Zachęcamy do tego, ale wybór należy do Ciebie - możesz wybrać czy chcesz trenować rekreacyjnie czy zawodniczo.

Jak często czyszczona jest sala ?
Mata oraz węzeł sanitarny czyszczone są codziennie.

Gdzie mogę znaleźć aktualne informacje o "życiu klubu" ?
Najważniejsze informacje są ogłaszane przez trenerów na początku bądź pod koniec zajęć.
Aktualne informacje oraz multimedia znajdują się TUTAJ
Copacabana posiada również prężnie działające forum i grono, na które warto zaglądać codziennie. Właśnie tam znajdują się informacje dotyczące treningów oraz życia na macie i poza nim.

Jeżeli masz jakieś pytanie dotyczące działalności klubu, na które nie odpowiedzieliśmy powyżej, zadaj je w tym temacie.
COPACABANA

Postprzez typ 04 paź 2007, 15:25

czy jak zgubie karnet to mi przepada miesiac?
typ

Postprzez COPACABANA 04 paź 2007, 20:16

nie, ale prosimy pilnowac karnetow
COPACABANA

Postprzez marcin_r 16 paź 2007, 19:46

Witam.Według planu na zajęciach SW razem trenują zaawansowani i początkujący.Jak organizujecie obie grupy?
I drugie pytanie.Na MT najlepiej dołączyć nie później niż do 2 miesięcy od naboru.Jak jest z SW :?:
marcin_r

Postprzez COPACABANA 16 paź 2007, 22:17

zaawansowani i poczatkujacy trenuja wspolnie, mozna dolaczyc w kazdej chwili
COPACABANA

Postprzez zalo 20 lis 2007, 17:27

czy w styczniu 08 będzie nowy nabór (w tym na mma)?
pzdr.
z.
zalo

Re: FAQ - informacja dla nowych członków klubu

Postprzez Maciek1 31 gru 2008, 15:50

Jaki będzie nowy adres klubu?
Maciek1

Postprzez pawełr 22 mar 2009, 09:22

A jak to jest z rozliczeniem w miesiącu lutym, który jak wiadomo ma mniej dni? Jeżeli zapłaciłem za dwa treningi w tygodniu np.23 lutego, to do kiedy mam ważny karnet?
pawełr

Postprzez COPACABANA 23 mar 2009, 22:32

do 22 marca - jest 7 miesiecy w roku ktore maja 31 dni a placicie jak za 30 8)
COPACABANA

Postprzez strojak 23 mar 2009, 22:37

"to jakaś zorganizowana akcja??" to fajnie...

Ps. Fajnie, że aktualności działają w miarę na bieżąco. W sumie szkoda, ze nie ma opcji komentowania. Fajnie by było jakby cała stronka została odświeżona
strojak

Postprzez Q nick 04 cze 2009, 07:50

Siema, mam taki problem, bo nie chcą mi się PW wysyłać... Jak chcę komuś odpisać, to klikam odpisz, piszę co trzeba, klikam wyślij i wiadomość zostaje wrzucona do folderu "do wysłania" i nic z nią nie moge robić. Co robię źle?
Q nick

Postprzez kristof 04 cze 2009, 13:41

Też miałem z tym zagadkę. Poczekaj trochę, to się wyśle samo z tego folderu. Patience :)
Mnie też dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu...
kristof

Postprzez heniek004 04 cze 2009, 16:35

Wg. mnie, to informacja o tym, że odbiorca jeszcze się nie zalogował na konto.
Kto stawia sobie za cel doskonałość, osiąga więcej niż przeciętność.
Kto stawia sobie za cel przeciętność, nie osiągnie nawet tyle.
heniek004

Postprzez Q nick 04 cze 2009, 17:12

NIe wiem jak, ale zadziałało :D :D
Q nick

Postprzez bulsar 19 maja 2010, 15:22

czy na piątkowym treningu bjj grupy średniozaawansowanej jest powtórka technik z całego tygodnia podobnie jak w podstawowej? dzięki
bulsar

Następna strona

Powrót do Brazylijskie Jiu-Jitsu